Înainte de a vă cumpăra o centrală termică este ideal să faceți o documentare temeinică cu privire la tipurile disponibile și la avantajele și la dezavantajele utilizării lor. Să o luăm pe rând!  

Iată care sunt principalele tipuri de centrale termice sunt:

 • Centrale murale cu funcționare pe combustibil gazos. Sunt centralele care se montează direct pe perete.
 • Centrale în condensație. Sunt centrale termice care recuperează căldura latentă de condensare a vaporilor de apă rezultați în urma arderii.
 • Centrale pe combustibil solid. Sunt centralele care folosesc pentru ardere lemnul sau cărbunele.
 • Centrale electrice. Sunt centralele care folosesc energia electrica pentru încălzire.
Brico Depot Baneasa
Sursă foto: Brico Depot

Cum alegem tipul potrivit de centrală?

Alegerea tipului de centrală este relativ simplă, ea depinzând în principal de existența sau inexistența unei rețele de gaze naturale. În cazul în care aceasta există, atunci puteți achiziționa o centrală murală sau una în condensație. Dacă nu există momentan, dar știți că urmează a fi realizată, puteți opta pentru centrale care funcționează pe GPL și la care se pot schimba duzele arzătoarelor atunci când se va face conectarea la rețea.

Dacă aveți certitudinea că imobilul pentru care căutați o centrală termică nu va fi conectat la o rețea de gaze naturale, atunci aveți două alternative, fie o centrală pe lemne, fie o centrală electrică. O centrală termică pe lemn are costuri mai mici de exploatare, însă ea necesită alimentare constantă (de minim două ori pe zi). Centrala electrică este varianta perfectă pentru o locuință de vacanță. Atunci când nu folosiți imobilul, o puteți programa la o temperatură de 10 grade Celsius pentru a ține pereții casei calzi. În felul acesta evitați deteriorarea zidăriei și a instalațiilor, fără a avea un consum prea mare.

În cazul unei case în care locuiți permanent, centrala termică pe combustibil solid este o bună soluție. Lemnul este mai ieftin decât curentul electric.

#cubic #decor #home #design #arhitectura #diybazaar
Sursă foto: Pinterest

Suprafața și volumul spațiului încălzit, numărul de consumatori de apă caldă menajeră, numărul de băi și de bucătării și gradul de izolare al locuinței sunt principalii factori în funcție de care trebuie să vă alegeți centrala termică.

Pe lângă calculul necesarului de energie, este important ca centrala pe care vreți să o cumpărați să ofere siguranță în exploatare:

 • siguranță la lipsa de gaz (protecție asigurată de electrodul de ionizare),
 • protecție la lipsa de apă în instalație (prin senzor de presiune, presostat de minim sau sonde de temperatură),
 • siguranță la evacuarea gazelor arse (protecție realizată cu ajutorul ventilatorului și presostatului de aer)
 • protecție dublă anti-îngheț.

Un alt sfat practic dat de specialiști pe această temă este privitor la esențele lemnului folosit pentru alimentarea centralei. Pentru o putere calorică mare, alegeți lemn de esențe tari, nerășinoase. Au randamentul cel mai bun.

 • plop, slacie – 4,1 kWh/kg sau 1200 kW/mc
 • fag, stejar, carpen – 4,1 kWh/kg sau 2100 kW/mc
 • arțar, mesteacăn – 4,2 kWh/kg sau 1900 kW/mc
 • pin – 4,4 kWh/kg sau 1700 kW/mc
 • molid, brad – 4,5 kWh/kg sau 1500 kW/mc

IMPORTANT: Lemnul uscat are putere calorică mai mare decât cel umed. Așa că este important să îl stocați în spații acoperite, cu o temperatură relativ constantă.


Dacă acest sfat practic v-a fost util, atunci vă recomandăm să căutați altele asemănătoare AICI.

Vrei sa-mi dai prietenia?

În schimb îți voi trimite tutoriale, idei de amenajare și oferte pentru casă, grădină și familie. Nu prea des, dar nici foarte rar. Cât să ne fie dor, dar să nu uităm unul de altul! 🙂

Informatiile furnizate sunt confidentiale. Te poti dezabona in orice moment doresti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here