Spread the love

Mutatul într-o nouă casă este un proces solicitant și adesea anevoios. Ținând seama de câteva sfaturi de organizare ne putem ușura însă tranziția dintr-o locuință în alta.

Pasul 1:

Alcătuiește un dosar în care pui împreună documentele, sarcinile și informațiile despre tot ce ai de mutat. Dacă ai timp să îți plănuiești mutarea, apucă-te de etapizare cu câteva săptămâni înainte.

Ce ar putea conține dosarul?

  • Un inventar / o listă generală pe care să ai trecute toate obiectele ce trebuie mutate, termenul și condițiile de mutare (ai sau nu nevoie de o firmă/dubă/camion pentru transport până la data de….), lucruri pe care trebuie să le faci înainte și după mutare (contracte de utilități, facturi, plăți, achiziția de mobilier, angajarea unui designer etc.).
  • O secțiune cu facturi și contracte cărora să le ții mai ușor evidența (și pentru vechea casă și pentru noua casă).
  • Un dosar cu documente bancare. Dacă ai făcut un credit pentru achiziția locuinței, păstrează-le împreună pentru a le avea la îndemână în cazul în care sunt solicitate fie de creditor, fie de către un furnizor.
  • Un dosar cu facturi și garanții. Păstrează facturile și garanțiile produselor nou achiziționate. Sunt utile când vrei să schimbi ceva ce ai realizat că nu se potrivește sau care are un defect de execuție/proiectare.
  • Dosare individuale pentru fiecare furnizor. Dacă apelezi la o firmă specializată în mutări sau construcții pune într-un dosar toate documentele ce țin de relația cu aceasta. Astfel sunt mult mai ușor de urmărit și controlat.
  • Orar. Pentru fiecare proces ce implică lucrul cu un terț fă-ți un orar al lucrărilor, al livrărilor și al plăților. Pune câte un orar actualizat în fața fiecărui dosar cu facturi și contracte pentru a urmări mai ușor evoluția pe spețe punctuale.

Pasul 2: Organizarea dosarului

Acum că am creat secțiunile, e util să realizăm și un sistem de codare care să ne ajute să găsim rapid ceea ce ne trebuie din mulțimea de hârtii.

Iată câteva variante:

  • Codarea pe bază de culoare. Atribuie-i fiecărei secțiuni o culoare specifică. Vei știi că după eticheta roșie, spre exemplu, sunt toate facturile și contractele
  • Fiecare dosar e indicat să aibă și o etichetă pe care să scrie conținutul său. La fel și fiecare factură, pentru a nu rata termenul de plată. Etichetele sunt utile și în cazul garanțiilor pentru că ne ajută să nu uităm până când avem service-ul asigurat pentru un produs deținut.

Pasul 3: Împachetarea

Încearcă să ai o logică atunci când îți strângi lucrurile pe care le iei cu tine în noua casă. Pune toate tricourile într-o singură cutie, la fel și jachetele, pantalonii sau fustele. E util să nu amesteci hainele tale cu ale altui membru al familie pentru că este foarte posibil ca fiecare să le depoziteze mai apoi în încăperi diferite. Asta te va ajuta să scutești foarte mult timp atunci când le vei pune în spațiile alocate din noua locuință.

Piesele de mobilier care nu se pot demonta, înfoliază-le pentru a nu se deteriora în timpul transportului.


Util:

Când te muți ai nevoie de cutii, pungi, sacii, etichete, bandă adezivă, markere, foarfeci/cutere.


Pasul 4: Marcarea cutiilor

Scrie pe fiecare cutie ce conține, cine deține lucrurile respective (exp: pantofi damă, jucării copii etc.), dacă este sau nu conținut fragil, în ce poziție trebuie să stea cutia în timpul transportului și unde trebuie depusă la destinație (exp: articole bucătărie, produse baie, lejerii dormitor etc.).

Pasul 5: Realizarea de planuri de organizare punctuale

Dacă ai în casă mai multe echipe de muncitori (una pentru mutat, una pentru reparații, una pentru decorat etc.), fă câteva grafice dedicate pentru fiecare categorie în parte. Spre exemplu, firmei care te ajută cu mutatul i-ar fi util un plan în care să regăsească informații despre locul și modul de depozitare al cutiilor transportate (chiar dacă unele date sunt și pe cutii). Poți lipi pe fiecare ușă din casă o listă cu lucrurile ce trebuie duse acolo.

La fel și pentru constructor pe l-ar ajuta tare mult un set de mostre pentru gresie, faianță, parchet, tapet sau vopsea cu care trebuie lucrează în fiecare încăpere în parte.

Pasul 6: Despachetarea

Odată duse în fiecare încăpere lucrurile alocate spațiului respectiv îți va fi mult mai ușor să le pui acolo unde dorești. Începe cu hainele, lenjeriile, prosoapele, fețele de masă și tot ce poate sta într-un sertar sau dulap. Apoi ocupă-te de obiectele care rămân la vedere (vaze, perne decorative, cuverturi, rame foto etc.).

În cazul în care sunt lucruri care nu te-ai hotărât încă unde să le pui, creează un spațiu neutru de depozitare pentru toate acestea. Când restul va fi pus pe poziții vei găsi loc și pentru cele care la început par să nu se regăsească niciunde.

Dacă articolul cu sfaturi de organizare ți-a fost util, distribuie-l te rog și cu prietenii în orice formă dorești. Iar dacă ești curios/curioasă să afli ce face un professional organizer și la ce te pot ajuta serviciile lui, poți citi AICI .

PS: Eu sunt professional organizer! :)


Spread the loveFOLLOW ME ON INSTAGRAM @DIANAMIHAILA.RO