Diana Mihaila - Master Professional Organizer

Primul blogger-specialist in soluții de organizare din Romania. #MareaOrganizare.

15+ trucuri pentru o casa mai organizata

11.01.2019

M-am gândit că nu ar strica să încep o listă cu lucruri care mie mi se par ușor de făcut pentru ca locuința să arate mereu pusă la punct. Atenție însă! Ordinea este relativă și este foarte mult influențată de stilul de viață al fiecăruia. Experiența mea ca professional organizer mi-a arătat că sunt câteva aspecte care, la nivel macro, fac diferența.

În plus, unele dintre ele ne antrenează abilitatea de a planifica pe termen mediu și lung, ceea ce nu are cum să ducă decât la decizii luate mai bine. Cred eu! :)

Trucurile de mai jos nu înlocuiesc un proces amplu de organizare, precum este cel din acest calendar, dar îl pot stimula. Lista rămâne în actualizare pe măsură ce trag noi concluzii.

PS: Ordinea punctelor următoare este aleatorie!

 1. Identifică toate obiectele pe care le deții și scapă de dublurile inutile. Având mai mult spațiu prin înlăturarea surplusului vei avea instant o stare de bine.
 2. Evită culorile puternice și imprimeurile. Au tendința de a aglomera decorul și de a da senzația de dezordine dacă nu sunt gestionate corect.
 3. Alege alb ori de câte ori poți. Este imaculat, deci asociat automat cu curățenia.
 4. Cumpără prosoape în aceeași culoare (uni). De mâini, de față, de corp, toate în același ton. Eu un truc extrem de simplu de unificare vizuală. Nu doar în baie! :)
 5. Asortează lenjeria cu tăblia patului și cu amenajarea camerei. În felul aceasta, chiar dacă într-o zi nu pui cuvertura, cromatic totul este din aceeași paletă.
 6. Dacă ai colecții de suveniruri, cărți, decorațiunii, fotografii, grupează-le pe un singur perete. Răspândite prin diferite puncte ale casei se vor dilua ca mesaj, creând senzația unui decor haotic.
 7. Păstrează preponderent obiecte pe care le folosești zilnic sau săptămânal. Ce îți trebuie semestrial sau anual s-ar putea să poți împrumuta sau închiria punctual.
 8. Donează cât mai des. E un exercițiu pentru suflet!
 9. Optează cât mai mult pentru funcționalitate. Sigur că designul este foarte important, dar o amenajare cred că trebuie să integreze, nu să dea senzația că nu trebuie să atingi.
 10. Investește în lucruri care îți plac. Fiind aspiraționale, vei cumpăra mai puțin și mai bun și vei fi tentat(ă) să îngrijești și să folosești mai cu atenție.
 11. Evaluează toate posesiunile care au mai bine de 10 ani și vezi dacă te mai reprezintă sau dacă se mai potrivesc stilului de viață actual.
 12. Pune la loc după ce ai folosit. Sau măcar fă un efort la sfârșit de zi.
 13. Dă vesela desperecheată.
 14. Nu ieși din dormitor fără să întinzi măcar așternutul.
 15. Lasă baia curată seara. Dimineața este primul spațiu pe care îl vei folosi și ai un start mai bun când găsești ușor ce îți trebuie.
 16. Lasă bucătăria curată seara. Dimineața este al doilea spațiu pe care îl folosești. :)
 17. Strânge jucăriile copiilor înainte de culcare. Dacă sunt mari, e responsabilitatea lor. Pe lângă faptul că nu mai calci pe ele, a doua zi nu îi mai distrag de la spălat, mâncat, pregătit și plecat spre grădiniță sau școală. (recomandare de pe grup :D)

Tu ce sfaturi mai ai? Spune-ne despre ele în grupul dedicat ideilor de organizare.

Sper că informațiile de mai sus ți-au fost utile și că vei dori să le împărtășești și cu prietenii tăi. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol. E gratuit! :)

Dacă îți place ceea ce scriu, urmărește-mă și pe rețelele de socializare, distribuie și comentează la articolele mele. Un feedback constructiv nu a făcut niciodată rău nimănui. :)