Diana Mihaila - Master Professional Organizer

Primul blogger-specialist in soluții de organizare din Romania. #MareaOrganizare.

Organizarea dulapului cu haine (dressing)

26.03.2018

Mulți oameni sunt speriați de ideea de a-și face curat în dulapul cu haine, chiar dacă sunt conștienți că a venit vremea pentru asta. Dar când știi că a venit vremea? Când deschizi ușile și vezi lucruri înghesuite pe umerașe sau așezate precar, când de pe rafturi atârnă mâneci și colțuri de tricouri și nu poți vedea ce se află în spatele lor, când sertarele sunt ticsite de diverse accesorii, iar când ai nevoie de unul nu îl găsești sau ai nevoie să cauți foarte mult. Și exemple se mai găsesc.

Sunt doi pași mari cu care îți recomand să începi:

 1. Scoate toate hainele din dulap
 2. Triază-le pe categorii

Sunt organizatori care susțin că punându-ți toate obiectele vestimentare la un loc vezi cel mai bine ceea ce deții. Eu cred că începi să le vezi cu adevărat în momentul în care le-ai triat. Din punctul meu de vedere, sortarea se face pe două paliere: în funcție de locul și ocazia la care purtăm ținutele și în funcție de afinitatea pe care o avem față de ele.

#1 În funcție de loc și ocazie:

 1. Haine de zi / de birou. Sunt piesele vestimentare pe care le purtăm cel mai des și care ocupă cea mai mare parte din dulap.
 2. Haine de cocktail, de party, black tie. Acoperă cu huse hainele pentru ocazii speciale, din materiale fine și/sau cu aplicații, pentru a evita șifonarea și deteriorarea lor. Atunci când ai o bluză cu paiete și constant pui și iei de lângă ea alte piese vestimentare este foarte posibil să se agațe între ele și aplicațiile să aibă de suferit. La fel și țesăturile hainelor care se prind de acestea. Și smoking-urile se păstrează mai bine acoperite.
 3. Haine de casă. Aici intră tricouri, pantaloni lejeri, bluze de bumbac, pijamale, halate etc. Mulți dintre noi avem tendința de a transforma haine de zi sau pentru activități sportive în haine de casă. Putem face asta doar pentru cele din țesături comode. O fostă cămașă de birou pe care ai pătat-o, oricât de atașat(ă) ai fi de ea, nu te va face să te simți confortabil acasă. Iar în căminul nostru confortul este extrem de important. Poate chiar cel mai important.
 4. Uniforme, haine pentru activități sportive și hobby. Le-am pus pe toate la un loc pentru că este foarte posibil ca unii să nu avem salopete sau uniforme de muncă, dar să deținem echipamente sportive. Și invers. Așa că fiecare triază ce are în același mod în care o face pentru orice altă categorie de haine.

Odată făcute cele de mai sus a venit vremea să luăm secțiunea cu secțiune și să sortăm în funcție de categorie (fuste la fuste, tricouri la tricouri, pantaloni la pantaloni etc.). Cel mai laborios proces este cel al hainelor de zi, pentru că sunt și cele mai multe din punct de vedere numeric, deci nu te descuraja. Ai ajuns foarte departe în procesul tău de organizare a dulapului! Continuă!

Cu toate în față, frumos sortate, îți este mai ușor să treci la pasul următor, cel al stabilirii afinității.

#2 În funcție de afinitate:

 1. Haine de păstrat și purtat. Sunt cele care ne plac, care ne vin și pe care le purtăm constant (pot fi din toate cele patru categorii de mai sus).
 2. Haine de păstrat și depozitat. Aceasta este categoria hainelor de extra sezon, cele care ne plac, ne vin, ne reprezintă, dar nu sunt în ton cu sezonul. Este de preferat ca ele să nu rămână pe umerașe și pe rafturile poziționate la îndemână, ci să fie sortate și împachetate. Deci depozitate. Fiecare stochează lucrurile unde poate mai bine: în lada patului, în debara, pe polițele de sus ale dressing-ului etc. Altfel spus, oriunde nu ne lovim de ele în fiecare zi.
 3. Haine de dat. Sunt piese vestimentare într-o stare bună, care fie au fost primite și nu sunt neapărat pe gustul nostru, fie nu ne mai încap sau ne sunt prea largi, fie le-am cumpărat dintr-un impuls și am realizat că nu fac altceva decât să ne populeze dulapul. Sunt acele haine pe care știi că un prieten sau un membru al familiei le-ar primi cu bucurie și le-ar purta cu plăcere.
 4. Haine de donat. Ce consideri că nu se încadrează în secțiunile de mai sus, pune într-o cutie sau pungă și donează-le unei cauze sociale sau unei persoane nevoiașe. Spală-le înainte și coase-le, dacă este cazul.
 5. Haine de reciclat. Știu că este destul de greu să reciclezi selectiv, dar dacă sunt piese vestimentare deteriorate într-o asemenea măsură încât să consideri că nimeni nu le mai poate purta, strânge-le pe toate într-un sac și reciclează-le. Sunt magazine în marile centre comerciale care au containere speciale. Unele chiar îți dau vouchere de reduceri pentru că ai reciclat. Cu cât adoptăm mai mulți acest stil de a face lucrurile, cu atât mai repede se vor înregistra progrese pe zona de colectare și reciclare a deșeurilor.

Teoria mea: ”Raftul dezordinii”

Dacă atunci când nu ai chef să fii ordonat(ă) ai în șifonier un raft în care știi că îți poți lăsa hainele nearanjate până a doua zi sau până la sfârșitul săptămânii, vei fi mai tentat(ă) să menții ordinea pe termen lung în secțiunile mari ale dressing-ului.


Așa arată dulapul meu și cel al soțului meu. Eu am hainele așezate cromatic, el pe categorii.

Pentru noi, ”raftul dezordinii” este cel de deasupra sertarului cu șosete, lenjerie de corp și accesorii. Acolo lăsăm îmbrăcămintea când ne simțim prea obosiți să o strângem ori să o agățăm. Nu și pe cea ce trebuie spălată! Aceea ajunge imediat la coșul cu rufe!


Cred că ți-ar mai plăcea să citești și:


Scriu toate aceste lucruri în calitate de specialist în soluții de organizare, membru al International Organization of Professional Organizers (IAPO), atestat de International Association of Professions Career College (IAP Career College). De asemenea, dețin certificări în metoda KonMari și Hygge. Dacă vrei să țin un workshop pentru tine și prietenii tăi, pentru comunitatea pe care o reprezinți ori pentru compania din care faci parte, scrie-mi la adresa de email contact@dianamihaila.ro. Între timp te invit și în grupul de Facebook pe care l-am creat și unde încerc să îți ofer cât mai multe resurse gratuite pentru a-ți organiza timpul, casa și biroul.

Sper ca cele de mai sus să îți fie de folos!

 

Avatar

Dacă îți place ceea ce scriu, urmărește-mă și pe rețelele de socializare, distribuie și comentează la articolele mele. Un feedback constructiv nu a făcut niciodată rău nimănui. :)