Diana Mihaila - Master Professional Organizer

Primul blogger-specialist in soluții de organizare din Romania. #MareaOrganizare.

Sfaturi de organizare pentru cei care se muta intr-o noua casa

08.08.2017

Mutatul într-o nouă casă este un proces solicitant și adesea anevoios. Eu am trecut prin el de 3 ori în 5 ani. Ținând însă seama de câteva sfaturi de organizare, am făcut tranziția dintr-o locuință în alta ceva mai ușoară

La experiența personală am adăugat și câteva recomandări primite în timpul specializării mele ca și specialist în soluții de organizare.

Pasul 1:

Dacă ai timp să îți plănuiești mutarea, apucă-te de etapizare cu câteva săptămâni înainte. Alcătuiește un dosar în care pui împreună documentele, sarcinile și informațiile despre tot ce ai de făcut și transportat dintr-un loc în altul.

Ce ar putea conține dosarul?

  • Un inventar / o listă generală pe care să ai trecute toate obiectele ce trebuie mutate, termenul și condițiile de mutare (ai sau nu nevoie de o firmă/dubă/camion pentru transport până la data de…), lucruri pe care trebuie să le faci înainte și după mutare (contracte de utilități, facturi, plăți, achiziția de mobilier, angajarea unui designer etc.).
  • O secțiune cu facturi și contracte cărora să le ții mai ușor evidența (și pentru vechea casă și pentru noua casă).
  • Un dosar cu documente bancare. Dacă ai făcut credit, ține toate actele împreună, în caz că le solicită creditorul sau vreun furnizor.
  • Un dosar cu facturi și garanții. E util când vrei să schimbi ceva ce ai realizat că nu se potrivește sau care are un defect de execuție/proiectare.
  • Dosare individuale pentru fiecare furnizor. În cazul în care apelezi la o firmă specializată în mutări sau construcții, pune într-un dosar toate documentele ce țin de relația cu aceasta. Astfel sunt mult mai ușor de urmărit și controlat.
  • Orar. Pentru fiecare proces ce implică lucrul cu un terț, fă un plan al lucrărilor, al livrărilor și al plăților. Pune câte un orar actualizat în fața fiecărui dosar cu facturi și contracte pentru a urmări mai ușor evoluția pe spețe punctuale.

Pasul 2: Organizarea dosarului

Acum că am creat secțiunile, e util să realizăm și un sistem de codare care să ne ajute să găsim rapid ceea ce ne trebuie din mulțimea de hârtii.

Iată două variante comune: (1) Codarea pe bază de culoare. Atribuie fiecărei secțiuni o culoare specifică. Spre exemplu roșu pentru facturi ori verde pentru contracte. (2) Aplică pe fiecare dosar etichetă de conținutul pe față sau pe cotor (ex. acte casă, dosar facturi, inventar haine, garanții etc.), pentru o identificare rapidă.

Pasul 3: Împachetarea

Încearcă să ai o logică atunci când îți strângi lucrurile pe care le iei cu tine în noua casă. Pune toate tricourile într-o singură cutie, la fel și jachetele, pantalonii sau fustele. E util să nu amesteci hainele tale cu ale altui membru al familie, pentru că este foarte posibil ca fiecare să le depoziteze mai apoi în încăperi diferite.

În ceea ce privește piesele de mobilier ce nu se pot demonta, e bine să le înfoliezi ori să le creezi protecții din carton, pentru a nu se deteriora în timpul transportului.


Util:

Când te muți este foarte posibil să ai nevoie de cutii, pungi, sacii, etichete, bandă adezivă, markere, foarfeci/cutere, folie specială pentru împachetat, folie de protecție (cu bule).


Pasul 4: Marcarea cutiilor

Scrie pe fiecare cutie ce conține, cine deține lucrurile respective (exp: încălțăminte de vară – Diana, jucării – Alex etc.), dacă este sau nu conținut fragil, în ce poziție trebuie să stea cutia în timpul transportului și unde trebuie pusă la destinație (exp: articole bucătărie, produse baie, lejerii dormitor etc.).

Pasul 5: Realizarea de planuri de organizare punctuale

Dacă ai în casă mai multe echipe de muncitori (una pentru mutat, una pentru reparații, una pentru decorat etc.), fă câteva grafice dedicate pentru fiecare categorie în parte. Spre exemplu, firmei care te ajută cu mutatul i-ar fi util un plan în care să regăsească informații despre locul și modul de depozitare al cutiilor transportate (chiar dacă unele date sunt și pe cutii). Poți lipi pe fiecare ușă din casă o listă cu lucrurile ce trebuie duse acolo.

La fel și pentru constructor, pe l-ar ajuta tare mult un set de mostre pentru gresie, faianță, parchet, tapet sau vopsea cu care trebuie lucrează în fiecare încăpere în parte.

Pasul 6: Despachetarea

Odată duse lucrurile în spațiul alocat, îți va fi mai ușor să le așezi de acolo pe poziții. Începe cu hainele, lenjeriile, prosoapele, fețele de masă și tot ce poate sta într-un sertar sau dulap. Apoi ocupă-te de obiectele care rămân la vedere (vaze, perne decorative, cuverturi, rame foto etc.).

Pentru obiectele pe care nu te-ai hotărât încă unde să le pui, creează un spațiu de depozitare neutru. Când restul va fi așezat, cresc șansele să găsești loc și pentru cele care la început păreau că nu se integrează în decor. Sau, cel puțin, acum vei avea convingerea că acele lucruri sunt de dat! :)

În cazul în care te pasionează organizarea, te invit să te înscrii în grupul pe care l-am creat special pentru a discuta despre acest subiect. Tot acolo anunț și când țin un workshop gratuit ce poate fi chiar în orașul tău.

Sper că informațiile de mai sus ți-au fost utile și că vei dori să le împărtășești și cu prietenii tăi. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol.

Dacă îți place ceea ce scriu, urmărește-mă și pe rețelele de socializare, distribuie și comentează la articolele mele. Un feedback constructiv nu a făcut niciodată rău nimănui. :)