Diana Mihaila - Primul blogger-specialist in solutii de organizare din Romania

Professional Master Organizer in training. Creatoarea proiectului #MareaOrganizare.

Ziua 13: Organizarea anexelor casei

13.10.2018

Am încadrat în categoria anexe debaraua, boxa, garajul, balconul și terasa, că nu știu cine ce are prin și pe lângă casă. Orice alegi să pui în ordine în această zi a programului #MareaOrganizare, asumă-ți că implică timp și necesită răbdare, pentru că acestea sunt spațiile care adună cele mai multe lucruri cu care nu mai știm ce putem face în restul locuinței.

Debaraua/boxa

Am să cuplez debaraua cu boxa deoarece seamănă nu doar la dimensiuni, ci și din punct de vedere al obiectelor pe care le stocăm aici. Prin urmare, avem de-a face cu un spațiu modest și cel mai probabil cu acces incomod. Nu o să îți placă ceea ce vei citi în continuare, dar este necesar să nu te oprești: GOLEȘTE TOT SPAȚIUL! Când faci acest proces, încearcă să formezi diferite categorii de bunuri, spre exemplu încălțăminte de iarnă/vară, ornamente de Crăciun, ustensile de curățenie etc. Când toate vor fi alocate unui tip, va fi mult mai simplu să te uiți în fiecare categorie în parte și să scoți de acolo ceea ce nu mai folosești, vrei să donezi, să dăruiești sau să reciclezi. Încearcă pe cât posibil să ții doar ce îți este cu adevărat util cel puțin sezonier. Depozitează pe rafturi sau în cutii etichetate obiectele triate.

Balconul/terasa

O altă asociere este între balcon și terasă. Pentru că sunt spații exterioare zonei de locuit este foarte posibil ca ele să înmagazineze praf pe care nu dorim să îl ducem în interiorul casei atunci când le organizăm. Așa că îți recomand să lucrezi zonal, adică să golești o jumătate și să te ocupi de ea, apoi să treci la cealaltă jumătate. Îți creezi astfel loc de manevră. Ce simți că trebuie să plece lași în zona mediană.

Pentru că pe balcon și terasă avem adesea și plante, este un bun moment să vedem dacă unele dintre ele s-au uscat. În cazul în care nu mai pot fi salvate, golim ghivecele și le stivuim pentru a le avea la dispoziție la noua rundă de sădit. Astfel ocupă și mai puțin spațiu de depozitare decât dacă stau înșirate și pline de pământ și uscături.

Pentru că atât balconul, cât și terasa sunt zone gândite pentru recreere, nu lăsa la vedere tot ce depozitezi tu pe acolo. Sunt atâtea piese de mobilier cu spații de stocare ascunse și cu componentă multifuncțională.

Garajul

Din start atunci când vrei să organizezi garajul îți spun că trebuie să scoți mașina, motorul și/sau bicicleta afară. Mai ales dacă ai mai mult de una din fiecare! Într-un spațiu în care poți face câțiva pași înapoi vizualizezi mai bine ce ai de fapt de pus în ordine. Acum imaginează-ți zone clare pentru obiectele ce stau în garaj: ustensile de menaj, ustensile de grădinărit, seturi mecanice, provizii etc. Așează-le în cel mai logic fel pentru tine raportându-te la ușa de acces. Dacă știi că vii constant după provizii (conserve, apă îmbuteliată, hârtie igienică etc.), pune-le fix lângă intrare. Dacă nu prea o ai cu meșteritul prin casă, dar ai și tu ca tot omul setul tău de șurubelnițe, pune-l undeva unde să știi de el, dar nu neapărat ca să îți pice privirea pe el de fiecare dată. Sunt sigură că ai înțeles că vreau să spun.

Tot ce folosești ocazional (decorațiuni, echipamente sportive etc.), depozitează pe rafturile superioare. Iar pereții tapetează-i cu biciclete, ustensile de grădinărit, scaune pliante sau ce alte lucruri crezi că ar mai merge agățate. Poți face aici chiar și un cuier pentru haine și rafturi pentru încălțări, astfel încât să nu mai fie nevoie să le înghesui și nici să duci noroi prin casă atunci când vii cu mașina ori cu bicicleta de la birou sau din parc.

Mare grijă cu garajul, pentru că are ”reputația” asta de strângător. Adică aici colectezi toate inutilitățile posibile și imposibile. În clipa în care ai avut nevoie de ceva de aici și nu ți-ai amintit unde este, e semn clar că trebuie să te apuci de reorganizat. Altfel pierzi șirul și sarcina ți se va părea din ce în ce mai greu de realizat. Și chiar așa va fi!


Pont:

Pentru a-i da de cap, ajută-te de rafturi, dulapuri, cârlige, coșuri, cutii și mergi cât mai mult pe verticală.


Când ai identificat surplusul, organizează un garage sale și scapă de ce nu mai îți este de folos. Faci și ceva bani din asta, deci ar putea fi chiar un stimulent.


Galeria foto te va ajuta să îți imaginezi posibile scenarii pentru anexele casei tale.


Dacă prima săptămână am alocat-o organizării bucătăriei, în săptămâna spațiilor comune familiei am făcut deja ordine în dining, la cărți și în bibliotecă, pe hol, în baia mare și în sertarele cu haine, documente ori medicamente.

Și tu poți începe programul gratuit de organizare pe care l-am creat. Calendarul pentru #mareaorganizare îl găsești în articolul introductiv, de unde îl descarci cu un simplu click. Tot ce trebuie să faci este să îl tipărești și să îl pui la vedere. Pentru fiecare provocare găsești un text suport pe blog.

Pentru a fi mai ușor și mai plăcut programul, înscrie-te în grup, unde zi de zi împărtășim idei despre cum punem în ordine spațiile casei.

Sper că informațiile de mai sus ți-au fost utile și că vei dori să le împărtășești și cu prietenii tăi. Dacă ești activ(ă) pe rețelele de socializare, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi”. În felul acesta primești notificări la fiecare nou articol. Zilnic, până la 10:00 AM, găsești acolo și, evident, pe blog și în grup, un articol care să te ghideze pentru a rezolva rapid și fără stres proiectul trecut la acea dată în calendar.

Avatar

Dacă îți place ceea ce scriu, urmărește-mă și pe rețelele de socializare, distribuie și comentează la articolele mele. Un feedback constructiv nu a făcut niciodată rău nimănui. :)

error: Content is protected !!